W niedzielę 14 lipca na placu i estradzie przy Gminnym Ośrodku Kultury w Chorkówce odbyła się kolejna impreza pod nazwą „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, zorganizowana przezLokalną Grupę Działania „Kraina Nafty” w ramach projektu pod nazwą„Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, współfinansowanego ze środkówFUNDUSZU PROMOCJI PRODUKTU REGIONALNEGO/ TRADYCYJNEGO /EKOLOGICZNEGO – NGO, JST, w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej – projekt pn. “Alpejsko – Karpacki Most Współpracy”.
„Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”organizowany był w formie imprezy towarzyszącej, organizatorem głównej imprezy – „Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Kapel Ludowych” – był Gminny Ośrodek Kultury w Chorkówce. Celem głównym imprez było popularyzowanie muzyki i pieśni ludowej oraz lokalnych i tradycyjnych produktów.
W ramach projektu na scenie zaprezentowały się następujące Zespoły:
– Zespół śpiewaczy Równianie z Równego
– Zespół śpiewaczo – obrzędowy Rogowice z Rogów
– Kapela Piasty z Miejsca Piastowego;
oraz zespoły zaproszone z ramienia GOK w Chorkówce:
– Zespół śpiewaczy z Podniebyla
– Zespół Seniorzy ze Świerzowej Polskiej
– Zespół Jutrzenka z Kopytowej
– Zespół Śpiewaczy Nadzieja ze Zręcina.
– Zespół Śpiewaczy Chorkowianie.
Po występie zespołów i kapel ludowych publiczność zgromadzoną na placu bawiła przyśpiewkami ludowymi Krakowska Grupa Biesiadna.
Imprezie towarzyszyły wystawy rękodzielników:
– Michalina Liwosz – obrazy haftowane,
– Danuta Kurdziel – serwety i ozdoby szydełkowe,
– Krystyna Krzywda – serwety szydełkowe,
– Magdalena Kielban – decupage,
– Grażyna Boczar – Wolańska – serwety szydełkowe,
– Ewa Szubra – kartki ozdobne.
Podczas imprezy promowane były także – SERWATKOWE SMAKI – przygotowane przez członków klastra „Serwatkowa Kraina”, były to tradycyjne, ekologiczne wędliny, sery kozie, serwatka, pieczywo na serwatce, można było także degustować potrawy Kuchni Regionalnej przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Kopytowej, Szczepańcowej i Świerzowej Polskiej.
Imprezę można zaliczyć do udanych, z każdym kolejnym występem przybywało słuchaczy na widowni,
a przygotowane do degustacji produkty regionalne szybko znikały ze stołów.
Impreza zorganizowana została przy udziale Gminnego Ośrodka Kultury w Chorkówce, któremu serdecznie dziękujemy za pomoc w organizacji imprezy.
Zapraszamy 4 sierpnia do Rogów na ostatnią imprezę z tego cyklu.