Blog

I Bieg o Kwitnący Kalosz Sołtyski

Sołtys wsi MszanaPani Ewa Kaczmarska-Więckowskazaprasza na "I Bieg o Kwitnący Kalosz Sołtyski", który odbędzie się 14 września 2013 r. w Mszanie (gm. Dukla).


Szczegóły imprezy znajdują się na stronie internetowej:
www.maratonypolskie.pl 

Po zawodach sportowych na placu koło Domu Ludowego w Mszanie odbędzie się impreza plenerowa pt. "Mszana serem stoi" współfinansowana ze środków Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy.

Zapraszamy!

Zobacz więcej...

PODSUMOWANIE PROJEKTU PN. „FESTIWAL SERWATKOWYCH SMAKÓW I LOKALNYCH TRADYCJI”

 

Lokalna Grupa Działania „Kraina Nafty” w okresie od IV do VIII 2013 r. realizowała projekt pn. „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, współfinansowany ze środków FUNDUSZU PROMOCJI PRODUKTU REGIONALNEGO/ TRADYCYJNEGO /EKOLOGICZNEGO – NGO, JST, w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

(więcej…)

Zobacz więcej...

PRODUKTY LOKALNE

Produkty lokalne, tradycyjne, ekologiczne promowane w ramach projektu pn. „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”
 
 
 
 
 

Zupa na serwatce

 
Zupa na serwatce – boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do serwatki, razem zagotować. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, wlać do gotującej serwatki ciągle mieszając. Dodać sól i chrzan do smaku. Na koniec dodać ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Podawać jak zupę.
 
 

 
 
 
 
 

Ciasteczka “SERWATKOWA KRAINA”

 
To różnego kształtu i rodzaju ciasteczka z dodatkiem serwatki, która sprawia, że mają niepowtarzalny smak. Są przepyszne, aromatyczne i pięknie wyglądają.
W czasie wesela i innych uroczystości na stołach nie może zabraknąć smakowitych ciasteczek, które będą rozkoszą dla każdego podniebienia. Ciastka wykonywane są ręcznie z najwyższa starannością. 
 
 
    
 
 
 

Chleb “SERWATKOWA KRAINA”

 
Z połączenia najwyższej jakości składników, naturalnego kwasu i serwatki powstał ten wyjątkowy i przepyszny chleb. Ze względu na zawartość ziaren słonecznika i siemienia lnianego, a także serwatki chleb ten ma dobroczynny wpływ na zdrowie i posiada właściwości dietetyczne.
 
 
    
 

Bułeczki drożdżowe “SERWATKOWA KRAINA”

 
Charakteryzują się delikatnym i aromatycznym smakiem. Ich walory smakowe przypadną do gustu każdemu. Dodatek serwatki sprawia, że bułeczki nie tylko pięknie pachną, zachwycają wyglądem, ale są bardzo zdrowe. Są mięciutkie i przepyszne, ciągle by się chciało je jeść.
 
 

Tradycyjna bryndza kozia z Mszany

 
Tradycyjna bryndza kozia z Mszany – tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany
z ekologicznego mleka koziego. To najbardziej tradycyjny ser znany od wieków w naszych okolicach. Mocny, wyrazisty smak zadowoli nawet wybrednego smakosza. Wspaniale komponuje się smakowo z pieczywem pełnoziarnistym czy orkiszowym i co ciekawe 
z gruszkami. Produkt tradycyjny Podkarpacia.
 
 
 
 
 
 

Ser kozi wołoski – naturalny z Mszany

 
Ser kozi wołoski – naturalny z Mszany – tradycyjny utwardzany ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Pełen delikatnie słonego smaku. Doskonały na zimno 
i jako składnik gorących kanapek czy wykwintnych zapiekanek. Wspaniały jako przekąska do napojów. Może stanowić uzupełnienie diety osób uczulonych na mleko krowie lub źle tolerujących to mleko. Produkt tradycyjny Podkarpacia. Posiada tytuł Perła 2009 oraz Smaczne bo Podkarpackie 2008.
 
 
 
 
 

Kiełbasa Pradziada EKO

 
Wyobraź sobie Lwów w początkach XX wieku, słoneczna sobota, przechadzając się urokliwymi lwowskimi uliczkami trafiasz na bazar. Nagle wśród wielu stoisk z wędlinami dostrzegasz wyjątkową kiełbasę. Zaskakująca kolorem i aromatem. Postanawiasz spróbować. Wyśmienite wieprzowe ręcznie krojone mięso, przyprawione pieprzem i czosnkiem z subtelną nutą dymu 
z drzewa bukowego. Nagle zdajesz sobie, że czujesz w niej coś jeszcze. Czujesz że jest to produkt wyjątkowy, inny niż wszystkie. Zadajesz sprzedawcy pytanie: Przepraszam co to za kiełbasa? – Jest to nowość kiełbasa z szynką i wątróbką… Od tamtej chwili minęło ponad 100 lat. My jednak mamy zaszczyt przedstawić państwu ocaloną od zapomnienia Kiełbasę Pradziada EKO. Jest to produkt który jest unikalny na skalę krajową. O brązowo – wiśniowej barwie. 
W skład którego wchodzą ręcznie krojone kawałki szynki oraz wątróbki. Doprawione pieprzem i czosnkiem. Wędzoną w tradycyjny sposób na drzewie bukowym. Z wyczuwalnym 
i charakterystycznym wątrobianym finiszem. Wszystkie surowce użyte do produkcji kiełbasy posiadają certyfikat ekologiczny. Kiełbasa idealna jako przystawka do win. Zapraszamy 
w kulinarną podróż w czasie ze smakami dawnej Galicji.
 
Kiełbasę Pradziada EKO – to produkt, który jest unikalny na skalę krajową. W skład wchodzą ręcznie krojone kawałki szynki oraz wątróbki, doprawione pieprzem i czosnkiem. Wędzona 
w tradycyjny sposób na drzewie bukowym. Surowce użyte do produkcji kiełbasy posiadają certyfikat ekologiczny. Oryginalna i zatwierdzona receptura, wyróżniona prestiżową nagrodą: „PERŁA” 2008 oraz tytułem „Przysmaku Ziemi Podkarpackiej – najlepszy produkt 
lokalny” 2010 r.
 
 
 
 
 
 

Kiełbasa swojska krajana z Dukli

 
Kiełbasa swojska krajana z Dukli – kiełbasa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz widocznymi dużymi kawałkami mięsa szynkowego. Produkcja kiełbasy swojskiej krajanej oparta jest na zapiskach, przekazach ustnych oraz przepisie na przygotowanie kiełbasy wieprzowej z książki kucharskiej pochodzącej z ok. 1965 roku. Wytwarzana jest jak dawne wyroby wędliniarskie, bazując na starych recepturach. Wędzi się ją w tradycyjnej wędzarni 
z wykorzystaniem zrębków drewna, a dym wędzarniczy nadaje jej niepowtarzalny smak
i aromat. Kiełbasa ta została nazwana kiełbasą swojską krajaną ze względu na domowy sposób jej przygotowania, w tym wykorzystanie dwóch trzecich mięsa krojonego ręcznie. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2006 r.
 
 
 

Podkarpacki miód spadziowy

 
Podkarpacki miód spadziowy – to miód sekcyjny, miód płynny lub skrystalizowany, o gęstej, płynnej oraz lepkiej konsystencji. Ma specyficzny korzenny zapach oraz delikatny lekko słodki, typowo żywiczny smak. Miód posiada zabarwienie od ciemnobrązowego z zielonkawymi refleksami aż do prawie czarnego przed krystalizacją. Wpisany na listę produktów tradycyjnych od 2007 r.
 
 
 
 

Miód Lipowy

 
Miód Lipowy – wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy, głównie drobnolistnej, uważany za jeden z najsmaczniejszych miodów odmianowych. Płynny ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej, a po skrystalizowaniu jest koloru biało-żółtego lub złocistego. W smaku jest dość ostry, lekko gorzkawy, ale o przyjemnym aromacie przypominającym woń kwiatów lipy. Oprócz cukrów redukujących (glukozy i fruktozy) w jego składzie są związki charakterystyczne dla kwiatów lipy: olejki eteryczne i enzymy 
o właściwościach antybiotycznych. Uważany jest za najlepsze lekarstwo przy przeziębieniach 
i chorobach z wysoka temperaturą. Stosowany w chorobach: dolnych i górnych dróg oddechowych, układu krążenia, chorobach dróg moczowych, nerwicach i schorzeniach reumatycznych.
 
 
 
Zobacz więcej...

Konkurs “Pamiątka z podkarpackiego”

Rękodzielnicy, artyści, pasjonaci kultury i tradycji! Połączmy siły i promujmy nasz region!

Podkarpacka Regionalna Organizacja Turystyczna serdecznie zaprasza do udziału w nowym konkursie, który będzie inspiracją do różnorodnego spojrzenia na przedmioty, pamiątki, gadżety nawiązujące do tradycji Podkarpacia.

Poszukujemy nowych, niesztampowych projektów pamiątkarskich promujących województwo podkarpackie, zarówno tych bezpośrednio nawiązujących do tradycji kulturowej regionu, jak i nowoczesnych inspiracji wyróżniających nas w natłoku działań promocyjnych. Pamiątką może być artystyczne dzieło jak również nowoczesny gadżet z lokalnym motywem.

(więcej…)

Zobacz więcej...

Rogi – relacja

 

W niedzielę 4 sierpnia na placu przy Zagrodzie Etnograficznej w Rogach odbyła się ostatnia impreza pod nazwą „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, zorganizowana przezLokalną Grupę Działania „Kraina Nafty” w ramach projektu pod nazwą „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, współfinansowanego ze środków FPPRTE- NGO/JST, w ramach szwajcarskiego programu współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej.

 

Festiwal organizowany był w formie imprezy towarzyszącej, organizatorem głównej imprezy – „Potańcówka przy Zagrodzie” – był Gminny Ośrodek Kultury w Miejscu Piastowym. Celem głównym imprezy było popularyzowanie muzyki i pieśni ludowej oraz lokalnych i tradycyjnych produktów, w tym
z serwatki.

 

Podczas imprezy promowane były – SERWATKOWE SMAKI – przygotowane przez członków klastra „Serwatkowa Kraina”, były to tradycyjne, ekologiczne wędliny, pieczywo i ciasteczka na serwatce, oraz tradycyjne miody, można było także degustować potrawy kuchni regionalnej przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Rogów, Głowienki i Niżnej Łąki.

 

Imprezie towarzyszyły prezentacje i warsztaty rękodzieła ludowego. Uczestników imprezy bawiły występy zespołów ludowych z obszaru LGD „Kraina Nafty”: Rogowice, Kapela Pogórzanie, Szarotka – Duklanie, Łęczanie z Łęk Dukielskich, zespół śpiewaczy z Piotrówki, Kapela Piasty, gościnnie wystąpiła także kapela ludowa Osicovianie ze Słowacji.

 

Tego typu imprezy są żywym obrazem kultywowania i krzewienia tradycji, zwyczajów i obrzędów, są doskonałą okazją do promocji regionu. Imprezę można zaliczyć do udanych, przy słonecznej pogodzie, dźwiękach ludowej muzyki, tradycyjnych domowych smakach, liczne grono słuchaczy mogło wspominać uroki dziecinnych lat.

 

Składamy podziękowania wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji imprez i brali w nich udział, dziękujemy Kołom Gospodyń Wiejskich za pracę włożoną przy przygotowaniu wszystkich prezentowanych smakołyków, dziękujemy zespołom za przepiękne występy i twórcom za poświęcony czas i chęć współpracy.

 

Jeszcze raz dziękujemy za zaangażowanie i liczymy na dalszą współpracę. 

 

{gallery}rogirelacja{/gallery}

 

 

Zobacz więcej...

Konkurs na zorganizowanie stoiska promocyjno-informacyjnego

Lokalna Grupa Działania "Kraina Nafty: ogłasza II konkurs na zorganizowanie stoiska promocyjno-informacyjnego podczas imprez promocyjnych, kulturalnych, sportowych i turystycznychaktywizujących społeczność lokalną w Gminach zrzeszonych w LGD, w tym przygotowanie regionalnych/tradycyjnych/lokalnych/ekologicznych produktów kulinarnych do degustacji.



Szczegóły konkursu oraz wymagane dokumenty w załącznikach. 

 

Ogłoszenie o konkursie

Specyfikacja

Załącznik nr 1 – wzór oferty

Zobacz więcej...

Chorkówka – relacja

W niedzielę 14 lipca na placu i estradzie przy Gminnym Ośrodku Kultury w Chorkówce odbyła się kolejna impreza pod nazwą „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, zorganizowana przezLokalną Grupę Działania „Kraina Nafty” w ramach projektu pod nazwą „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”, współfinansowanego ze środków FUNDUSZU PROMOCJI PRODUKTU REGIONALNEGO/ TRADYCYJNEGO /EKOLOGICZNEGO – NGO, JST, w ramach Szwajcarsko – Polskiego Programu Współpracy z nowymi krajami członkowskimi Unii Europejskiej – projekt pn. "Alpejsko – Karpacki Most Współpracy”.

 

„Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”organizowany był w formie imprezy towarzyszącej, organizatorem głównej imprezy – „Przegląd Zespołów Śpiewaczych i Kapel Ludowych” – był Gminny Ośrodek Kultury w Chorkówce. Celem głównym imprez było popularyzowanie muzyki i pieśni ludowej oraz lokalnych i tradycyjnych produktów.

 

W ramach projektu na scenie zaprezentowały się następujące Zespoły:

– Zespół śpiewaczy Równianie z Równego

– Zespół śpiewaczo – obrzędowy Rogowice z Rogów

– Kapela Piasty z Miejsca Piastowego;

oraz zespoły zaproszone z ramienia GOK w Chorkówce:

– Zespół śpiewaczy z Podniebyla

– Zespół Seniorzy ze Świerzowej Polskiej

– Zespół Jutrzenka z Kopytowej

– Zespół Śpiewaczy Nadzieja ze Zręcina.

– Zespół Śpiewaczy Chorkowianie.

 

Po występie zespołów i kapel ludowych publiczność zgromadzoną na placu bawiła przyśpiewkami ludowymi Krakowska Grupa Biesiadna.

 

Imprezie towarzyszyły wystawy rękodzielników:

– Michalina Liwosz – obrazy haftowane,

– Danuta Kurdziel – serwety i ozdoby szydełkowe,

– Krystyna Krzywda – serwety szydełkowe,

– Magdalena Kielban – decupage,

– Grażyna Boczar – Wolańska – serwety szydełkowe,

– Ewa Szubra – kartki ozdobne.

 

Podczas imprezy promowane były także  – SERWATKOWE SMAKI – przygotowane przez członków klastra „Serwatkowa Kraina”, były to tradycyjne, ekologiczne wędliny, sery kozie, serwatka, pieczywo na serwatce, można było także degustować potrawy Kuchni Regionalnej przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z Kopytowej, Szczepańcowej i Świerzowej Polskiej.

 

Imprezę można zaliczyć do udanych, z każdym kolejnym występem przybywało słuchaczy na widowni,
a przygotowane do degustacji produkty regionalne szybko znikały ze stołów.

Impreza zorganizowana została przy udziale Gminnego Ośrodka Kultury w Chorkówce, któremu serdecznie dziękujemy za pomoc w organizacji imprezy.

 

Zapraszamy 4 sierpnia do Rogów na ostatnią imprezę z tego cyklu. 

 

{gallery}chorki{/gallery}

Zobacz więcej...

„Dni Otwarte w LGD”

Lokalna Grupa Działania "Kraina Nafty" informuje,
że 31 lipca 2013r. organizuje
 
konferencję/seminarium pn. "Dni Otwarte w LGD" na temat funkcjonowania Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy oraz korzyści płynących z udzielonego wsparcia.
 
Miejsce: Biuro LGD "Kraina Nafty", Miejsce Piastowe, ul. Dworska 14, 38-430 Miejsce Piastowe
Termin: 31 lipca 2013r. godz. 12:00
 
Plakat i program konferencji: link
Zobacz więcej...