19 kwietnia 2012roku Lokalna Grupa Działania „Kraina Nafty”, z siedzibą w Miejscu Piastowym oraz „JK” Sp. z o.o.; Rodzinne Gospodarstwo Ekologiczne “Figa”; Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Jasienica Rosielna; Pierożek AR Szelc Sp. J.; Chyrowa- Ski Sp. z o.o.; Piekarnia s.c. Sajdak Wiesława, Sajdak Jerzy; Stowarzyszenie Miłośników Wsi Rogi podpisaliPOROZUMIENIE O WSPÓŁPRACY w ramach Klastra SERWATKOWA KRAINA.
CELE KLASTRA:
a) zbudowanie stałej platformy współpracy pomiędzy przedsiębiorstwami, regionami
i instytucjami w zakresie wykorzystania i promowania serwatki, oraz produktów
z serwatki…
b) rozwój współpracy klastrowej pomiędzy ośrodkami naukowymi, podmiotami działającymi na rzecz innowacyjności oraz przedsiębiorcami zajmującymi
się wykorzystaniem serwatki i dystrybucją produktów z jej zastosowaniem….
c) wypromowanie regionów Polski południowo – wschodniej (w tym przede wszystkim województwa podkarpackiego)….
d) podniesienie wiedzy i świadomości mieszkańców w zakresie szans
i możliwości związanych z wykorzystaniem i stosowaniem serwatki…
e) zwiększenie popytu na produkty serwatkowe wśród potencjalnych konsumentów…
f) zbudowanie wspólnej oferty klastra w zakresie oferowanych produktów
i usług…
g) wsparcie rozwoju klastra SERWATKOWA KRAINA jako ponadlokalnej struktury współpracy…
h) podniesienie konkurencyjności i innowacyjności…
i) zwiększenie skali produkcji z wykorzystaniem serwatki oraz wzrost liczby miejsc pracy…
j) poprawa dostępu Członków Klastra do kompleksowej informacji i wiedzy
w zakresie produkcji, przetwórstwa i marketingu produktów z zastosowaniem serwatki…
DZIAŁANIA KLASTRA :
a) zorganizowanie i prowadzenie biura klastra…
b) opracowanie szczegółowej koncepcji funkcjonowania klastra, a także strategii jego rozwoju i promowania…
c) stworzenie niezbędnych narzędzi do rozwoju i promocji klastra…
d) organizację spotkań, szkoleń, seminariów i konferencji …
e) udział w krajowych i zagranicznych imprezach promocyjnych…
f) prowadzenie niezbędnych badań i analiz w zakresie produkcji, przetwarzania
i marketingu produktów z wykorzystaniem serwatki…