Produkty lokalne, tradycyjne, ekologiczne promowane w ramach projektu pn. „Festiwal serwatkowych smaków i lokalnych tradycji”
Zupa na serwatce
Zupa na serwatce – boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, dodać do serwatki, razem zagotować. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, wlać do gotującej serwatki ciągle mieszając. Dodać sól i chrzan do smaku. Na koniec dodać ugotowane jajka pokrojone w ćwiartki. Podawać jak zupę.
Ciasteczka “SERWATKOWA KRAINA”
To różnego kształtu i rodzaju ciasteczka z dodatkiem serwatki, która sprawia, że mają niepowtarzalny smak. Są przepyszne, aromatyczne i pięknie wyglądają.
W czasie wesela i innych uroczystości na stołach nie może zabraknąć smakowitych ciasteczek, które będą rozkoszą dla każdego podniebienia. Ciastka wykonywane są ręcznie z najwyższa starannością.
Chleb “SERWATKOWA KRAINA”
Z połączenia najwyższej jakości składników, naturalnego kwasu i serwatki powstał ten wyjątkowy i przepyszny chleb. Ze względu na zawartość ziaren słonecznika i siemienia lnianego, a także serwatki chleb ten ma dobroczynny wpływ na zdrowie i posiada właściwości dietetyczne.
Bułeczki drożdżowe “SERWATKOWA KRAINA”
Charakteryzują się delikatnym i aromatycznym smakiem. Ich walory smakowe przypadną do gustu każdemu. Dodatek serwatki sprawia, że bułeczki nie tylko pięknie pachną, zachwycają wyglądem, ale są bardzo zdrowe. Są mięciutkie i przepyszne, ciągle by się chciało je jeść.
Tradycyjna bryndza kozia z Mszany
Tradycyjna bryndza kozia z Mszany – tradycyjny ser podpuszczkowy przygotowywany
z ekologicznego mleka koziego. To najbardziej tradycyjny ser znany od wieków w naszych okolicach. Mocny, wyrazisty smak zadowoli nawet wybrednego smakosza. Wspaniale komponuje się smakowo z pieczywem pełnoziarnistym czy orkiszowym i co ciekawe
z gruszkami. Produkt tradycyjny Podkarpacia.
Ser kozi wołoski – naturalny z Mszany
Ser kozi wołoski – naturalny z Mszany – tradycyjny utwardzany ser podpuszczkowy przygotowywany z ekologicznego mleka koziego. Wytwarzany metodami poznanymi na ziemiach karpackich już w XV wieku. Pełen delikatnie słonego smaku. Doskonały na zimno
i jako składnik gorących kanapek czy wykwintnych zapiekanek. Wspaniały jako przekąska do napojów. Może stanowić uzupełnienie diety osób uczulonych na mleko krowie lub źle tolerujących to mleko. Produkt tradycyjny Podkarpacia. Posiada tytuł Perła 2009 oraz Smaczne bo Podkarpackie 2008.
Kiełbasa Pradziada EKO
Wyobraź sobie Lwów w początkach XX wieku, słoneczna sobota, przechadzając się urokliwymi lwowskimi uliczkami trafiasz na bazar. Nagle wśród wielu stoisk z wędlinami dostrzegasz wyjątkową kiełbasę. Zaskakująca kolorem i aromatem. Postanawiasz spróbować. Wyśmienite wieprzowe ręcznie krojone mięso, przyprawione pieprzem i czosnkiem z subtelną nutą dymu
z drzewa bukowego. Nagle zdajesz sobie, że czujesz w niej coś jeszcze. Czujesz że jest to produkt wyjątkowy, inny niż wszystkie. Zadajesz sprzedawcy pytanie: Przepraszam co to za kiełbasa? – Jest to nowość kiełbasa z szynką i wątróbką… Od tamtej chwili minęło ponad 100 lat. My jednak mamy zaszczyt przedstawić państwu ocaloną od zapomnienia Kiełbasę Pradziada EKO. Jest to produkt który jest unikalny na skalę krajową. O brązowo – wiśniowej barwie.
W skład którego wchodzą ręcznie krojone kawałki szynki oraz wątróbki. Doprawione pieprzem i czosnkiem. Wędzoną w tradycyjny sposób na drzewie bukowym. Z wyczuwalnym
i charakterystycznym wątrobianym finiszem. Wszystkie surowce użyte do produkcji kiełbasy posiadają certyfikat ekologiczny. Kiełbasa idealna jako przystawka do win. Zapraszamy
w kulinarną podróż w czasie ze smakami dawnej Galicji.
Kiełbasę Pradziada EKO – to produkt, który jest unikalny na skalę krajową. W skład wchodzą ręcznie krojone kawałki szynki oraz wątróbki, doprawione pieprzem i czosnkiem. Wędzona
w tradycyjny sposób na drzewie bukowym. Surowce użyte do produkcji kiełbasy posiadają certyfikat ekologiczny. Oryginalna i zatwierdzona receptura, wyróżniona prestiżową nagrodą: „PERŁA” 2008 oraz tytułem „Przysmaku Ziemi Podkarpackiej – najlepszy produkt
lokalny” 2010 r.
Kiełbasa swojska krajana z Dukli
Kiełbasa swojska krajana z Dukli – kiełbasa charakteryzuje się wyjątkowym smakiem oraz widocznymi dużymi kawałkami mięsa szynkowego. Produkcja kiełbasy swojskiej krajanej oparta jest na zapiskach, przekazach ustnych oraz przepisie na przygotowanie kiełbasy wieprzowej z książki kucharskiej pochodzącej z ok. 1965 roku. Wytwarzana jest jak dawne wyroby wędliniarskie, bazując na starych recepturach. Wędzi się ją w tradycyjnej wędzarni
z wykorzystaniem zrębków drewna, a dym wędzarniczy nadaje jej niepowtarzalny smak
i aromat. Kiełbasa ta została nazwana kiełbasą swojską krajaną ze względu na domowy sposób jej przygotowania, w tym wykorzystanie dwóch trzecich mięsa krojonego ręcznie. Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w 2006 r.
Podkarpacki miód spadziowy
Podkarpacki miód spadziowy – to miód sekcyjny, miód płynny lub skrystalizowany, o gęstej, płynnej oraz lepkiej konsystencji. Ma specyficzny korzenny zapach oraz delikatny lekko słodki, typowo żywiczny smak. Miód posiada zabarwienie od ciemnobrązowego z zielonkawymi refleksami aż do prawie czarnego przed krystalizacją. Wpisany na listę produktów tradycyjnych od 2007 r.
Miód Lipowy
Miód Lipowy – wytworzony przez pszczoły z nektaru kwiatów lipy, głównie drobnolistnej, uważany za jeden z najsmaczniejszych miodów odmianowych. Płynny ma barwę od zielonkawo-żółtej do jasno-bursztynowej, a po skrystalizowaniu jest koloru biało-żółtego lub złocistego. W smaku jest dość ostry, lekko gorzkawy, ale o przyjemnym aromacie przypominającym woń kwiatów lipy. Oprócz cukrów redukujących (glukozy i fruktozy) w jego składzie są związki charakterystyczne dla kwiatów lipy: olejki eteryczne i enzymy
o właściwościach antybiotycznych. Uważany jest za najlepsze lekarstwo przy przeziębieniach
i chorobach z wysoka temperaturą. Stosowany w chorobach: dolnych i górnych dróg oddechowych, układu krążenia, chorobach dróg moczowych, nerwicach i schorzeniach reumatycznych.